/ БГНЕС
Министърът на външните работи на Турция разкритикува в събота "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която бъдещите нови членове на НАТО Швеция и Финландия оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК, което може да усложни разширяването на Алианса, съобщи Ройтерс.

Путин към Финландия: Ще сгрешите, ако се откажете от политиката си на военен неутралитет

"Проблемът е, че тези две държави открито подкрепят и се ангажират с ПКК и ОЗН (кюрдските Отреди за защита на населението в Сирия - бел. ред.). Това са терористични организации, които всеки ден атакуват нашите войски", заяви Мевлют Чавушоглу при пристигането си в Берлин за среща с колегите си от НАТО.

"Затова е неприемливо и възмутително, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация," каза той. "Това са въпроси, по които трябва да говорим с нашите съюзници от НАТО, както и с тези страни", имайки предвид Швеция и Финландия, добави той.

Ердоган: Турция не подкрепя членството на Швеция и Финландия в НАТО (ВИДЕО)

Преди срещата на външните министри на НАТО в Берлин на въпрос какво мисли  за позицията на Турция, министърката на външните работи на Норвегия Аникен Хюитфелт заяви: "Не знаем какво има предвид Турция, но от (норвежка) гледна точка ние сме 100 процента зад Финландия и Швеция, ако те решат да кандидатстват за членство в НАТО."
БТА