/ iStock/Getty Images
Министрите на външните работи на Швеция и Финландия подготвят посещение в Турция за преговори в опит да получат подкрепата на Анкара за присъединяването на двете страни към НАТО, съобщава БНР, като се позовава на съобщение от външнополитическото ведомство в Стокхолм.
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, след като президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган заяви категорично, че няма да подкрепи кандидатурата на Швеция и Финландия. Според турския държавен глава двете скандинавски страни приютяват терористи от Кюрдската работническа партия и от организацията на Фейтуллах Гюлен - ислямския проповедник, когото Ердоган обвинява за опита за преврат през 2016 година. Финландия и Швеция отказаха да удовлетворят искането на Анкара за екстрадирането на 33 заподозрени за участие в дейността на двете групировки, признати за терористични в Турция.
 
На свой ред първият дипломат на Анката Мевлют Чавушоглу твърди, че мнозинството турци се противопоставят на приемането на двете държави в НАТО. Ибрахим Калън, говорителят на президента, уточни, че Анкара не затваря вратата за присъединяване на двете скандинавски страни към Северноатлантическия алианс, но счита за необходимо НАТО да вземе предвид опасенията за националната сигурност на страната му.
 
Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде и финландският й колега Пека Хаависто ще се срещнат с Чавушоглу в Анкара, като подробностите за посещението се уточняват. В сряда Чавушоглу се очаква да посети Вашингтон.
 
След Финландия и Швеция взе официално решението за кандидатурата на страната за членство в НАТО. Руският президент Владимир Путин заяви, че присъединяването им към Алианса няма да представлява непосредствена заплаха за Русия.
 
БНР