/ БГНЕС
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин предупреди, че Москва ще отговори на разширяването на военната инфраструктура на НАТО във Финландия и Швеция, предава ТАСС.

„Разширяването на военната инфраструктура на тази територия (Финландия и Швеция) със сигурност ще предизвика отговор от наша страна“, подчерта Путин на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) в Кремъл.

„Ще разгледаме какво ще бъде това въз основа на заплахите, които ще ни бъдат създадени“, допълни руският президент. 

В същото време той добави, че разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка заплаха за Руската федерация, тъй като Москва няма проблеми с тези страни. „Що се отнася до разширяването [на НАТО], включително чрез нови членове на Алианса – Финландия, Швеция, Русия няма проблеми с тези държави. Следователно в този смисъл експанзията за сметка на тези страни не представлява пряка заплаха за Русия“, обясни Путин.

Разширяването на НАТО е изкуствено, смята още руският лидер. Алиансът надхвърля географската си цел и се опитва да не влияе по най-добрия начин на други региони, добави той.
ТАСС