/ БТА
Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон заяви пред парламента на страната си, че вижда "историческа промяна" в шведската политика в момент, когато страната се готви да кандидатства за членство в НАТО, съобщава БТА, като се позовава на "Асошиейтед прес".
 
"Швеция се нуждае от официални гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО", заяви Андершон по време на парламентарни дебати и добави, че действа заедно със съседна Финландия.

Очаква се дебатът да е формалност, тъй като има ясно мнозинство от депутати, подкрепящи присъединяването към НАТО., и още днес Швеция да подаде официална молба за членство в 30-членния военен алианс.

Швеция, която е извън военните съюзи от края на Наполеоновите войни, обсъжда днес присъединяването си към НАТО, след като вчера Финландия обяви, че също ще се стреми да влезе в пакта. И двете страни бяха подтикнати да вземат това решение заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Швеция е най-добре защитена в рамките на НАТО", каза Андершон.  "За съжаление, нямаме основания да смятаме, че тенденцията (в действията на Русия) ще се обърне в обозримо бъдеще''.

Вчера шведските социалдемократи нарушиха дългогодишната позиция на партията, че Швеция трябва да остане необвързана и проправиха пътя за ясно мнозинство в парламента за членство в НАТО.

Днешният дебат дава възможност на социалдемократическото правителство да демонстрира, че има огромна подкрепа за присъединяването към НАТО. От осемте партии в Швеция само две по-малки леви партии са против.

В Хелзинки лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл днес заяви, че в Конгреса на САЩ има "много значителна" подкрепа за влизането на двете северни страни в НАТО и той очаква бърза ратификация, като добави, че Швеция и Финландия ще "внесат много в алианса НАТО". Сенаторът изрази надеждата, че приемането на двете страни в северноатлантическия пакт ще стане възможно най-бързо. По думите му гласуването може  да се проведе преди ваканцията на Конгреса през август и добави, че се надява Съединените щати да бъдат "първите, които ще ратифицират" приемането на Швеция и Финландия.
БТА