Лидерът на ислямистите в Червената джамия е бил убит
Лидерът на ислямистите в Червената джамия е бил убит / снимка: BGNES

Абдул Рашид Гази, лидер на ислямистите, барикадирали се в Червената джамия в Исламабад, е бил убит при операцията на пакистанските сили за сигурност срещу комплекса. Това съобщи високопоставен представител на вътрешното министерство, цитиран от Ройтерс и ДПА.

"Мога да потвърдя, че Гази е мъртъв. Той бе убит при последните сражения", посочи източникът, пожелал анонимност. Най-малко 50 ислямисти и осем войници са загинали досега при започналата  "Операция Мълчание" на пакистанската армия срещу Червената джамия.

Абдул Рашид Гази е роден през 1964 г. Духовникът, който бе яростен привърженик на талибанското движение в Афганистан, оправдаваше самоубийствените атентати и окуражаваше своите ученици да се присъединят към "свещената война" в съседен Афганистан, отбелязва ДПА.

Гази се бореше за налагането на строгите ислямски норми в цял Пакистан и бе създал ислямски съд в джамията, който съдеше по законите на шериата. Предполага се, че негови привърженици са отвличали проститутки с цел превъзпитание. Освен това, подобно на талибаните, те настояваха за затваряне на магазинитие, в които се продават звукозаписи и видеофилми.

Гази и брат му Абдул Азиз ръководеха Червената джамия, след като в края на 90-те години в храма бе убит баща им Абдула. Абдул Азиз бе заловен в края на миналата седмица.