/ БГНЕС
Президентите на Китай Си Цзинпин и на САЩ Доналд Тръмп се уговориха в телефонен разговор да засилят максимално натиска над Северна Корея да изпълнява стриктно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП.

Двамата обсъдиха напрежението на Корейския полуостров и предстоящото посещение на Тръмп в Китай, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

Тръмп и Си обсъдиха пренебрежителното отношение на Северна Корея към международната общност и усилията й да дестабилизира североизточна Азия, се казва в съобщение на Белия дом. Съветът за сигурност ще се събере в четвъртък на равнище министри, за да обсъди кризата със Северна Корея.

Си отбелязал, че Китай и САЩ имат значителни общи интереси и в последно време демонстрират хармонично развитие във взаимодействието и сътрудничеството си. Той посочил, че Пекин обръща голямо внимание на предстоящото посещение на Тръмп в Китай. Си изразил надежда, че то ще донесе плодотворни резултати и ще окаже "стимулиращо въздействие върху отношенията на двете държави".

Тръмп: Военни действия срещу Северна Корея не са избор номер едно на САЩ

Китайският лидер казал, че е доволен от поддържането на постоянна комуникация с американския президент по въпроси от взаимен интерес.

Според Ройтерс Тръмп вероятно ще отиде в Китай през ноември в азиатско турне, включващо срещата на върха на страните от АСЕАН във Филипините и срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам.
БТА