Лидерите на Франция и Германия са на еднаква позиция за миграционната криза
Лидерите на Франция и Германия са на еднаква позиция за миграционната криза / снимка: Guliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел споделят една и съща позиция за миграционната криза и за „всичко, което трябва да се направи в политическо отношение”, бе съобщено след срещата им тази вечер в Париж, предаде АФП.

Двамата лидери са обсъдили въпроса с бежанците след посещението на Оланд в Гърция миналата седмица и срещата на върха в Брюксел в неделя, в която участва Меркел.

„Те имат една и съща позиция по въпроса с бежанците, за това, което трябва да се направи в политическо отношение и за необходимите средства за страните на първа линия”, съобщиха от обкръжението на френския президент.

При визитата си в Гърция Оланд е подкрепил искането на гръцките власти ЕС да им даде още 330 млн. евро през 2016 г., за да се справят с притока от мигранти. Гърция е страната, през която мигрантите влизат най-вече в Европа. От началото на годината през страната са минали над половин милион от тях.

На неделната среща на върха в Брюксел ЕС обяви създаването на 100 000 места за прием на мигранти в Гърция и други балкански страни. Оланд и Меркел са обсъдили и ситуацията в Сирия и Украйна.

Източник: БТА