Либия ще даде 100 млн. долара хуманитарна помощ на сирийската опозиция
Либия ще даде 100 млн. долара хуманитарна помощ на сирийската опозиция / снимка: Reuters

Либия ще дари 100 млн. долара във вид на хуманитарна помощ на сирийската опозиция и ще й разреши да отвори свое представителство в Триполи, предаде Ройтерс.

Представители на Сирийския национален съвет (СНС) посетиха Триполи тази седмица след поканата на либийските власти по-рано този месец да приемат техен офис. Новото правителство на Либия бе едно от първите, които признаха СНС като легитимната власт на Сирия през октомври. Триполи заяви, че с това проявява солидарност след въстанието в Либия, което свали от власт Муамар Кадафи и 42-годишното му автократично управление.

Говорителят на либийския Преходен национален съвет Мохамед ал Харизи заяви, че все още се уточнява как да бъде доставена помощта, която включва лекарства и хранителни продукти.

Междувременно днес заместник генералният директор на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешните помощи Валъри Еймъс заяви, че Дамаск неколкократно е отхвърлил молбите й да посети страната за разговори по хуманитарната ситуация там, предадоха ДПА и АП.

Еймъс каза, че на няколко пъти е отправяла искане да посети Сирия през последните две седмици, за да обсъди възможността за безпрепятствен достъп на служители на ООН до хора, засегнати от насилието. Тя е била помолена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да отиде в Сирия възможно най-скоро.

Еймъс изрази дълбокото си разочарование, че Сирия е отхвърлила молбата й да се срещне с нейни високопоставени представители. Тя отново призова за всекидневно спиране на огъня, за да може да бъдат евакуирани ранените и да бъдат доставени храни и лекарства.

Дипломати от ООН казаха, че Еймъс е пристигнала в Бейрут, за да изчака за виза, но не е получила отговор.