/ iStock/Getty Images
Организацията "Лекари без граници" съобщи, че е открила телата на 11 мигранти край либийския бряг, като ги е прехвърлила на кораб на италианската брегова охрана край остров Лампедуза, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че хиляди мигранти от Северна Африка се опитват да стигнат до този остров в Италия.

"Лекари без граници" заяви, че нейният спасителен кораб "Гео Баренц" е открил телата след продължила повече от девет часа спасителна операция. Не е ясно дали мигрантите са станали жертва на предишен инцидент с плавателен съд, но те са предадени на италианския кораб, тъй като при опит за свръзка с либийската брегова охрана, за да прибере телата, не е бил получен отговор.

Хиляди мигранти, тръгващи от държави в Северна Африка, се опитват да стигнат до Европа, като използват Либия за отправна точка, предприемайки смело опасното пътуване през Средиземно море, за да избягат от военните конфликти и бедността в този район.

Маршрутът през централната част на Средиземно море остава най-опасният в света. По данни на Международната организация по миграция към ООН (МОМ) през 2023 г. по този маршрут са изчезнали повече от 3000 души.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА