/ БГНЕС, архив
Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви, че временно спира да спасява мигранти в Средиземно море, тъй като се чувства заплашена от либийската брегова охрана, а политиката на италианското правителство затруднява работата й, предаде Ройтерс.

Спираме дейност, защото чувстваме, че заплашителното поведение на либийската брегова охрана е много сериозно (...) не може да излагаме колегите си на опасност, заяви пред Ройтерс ръководителят на италианското подразделение на "Лекари без граница" Лорис Де Филипи.

Кой е най-смъртоносният миграционен път на Земята?

През последните четири години в Италия са пристигнали 600 000 мигранти, като повечето са тръгнали от Либия в лодки, управлявани от трафиканти на хора. Над 13 000 мигранти са намерили смъртта си, опитвайки се да достигнат италианските брегове.

Кораби на неправителствени организации играят все по-голяма роля в спасяването на мигрантите. Екипите на плавателните съдове са успели да помогнат от началото на годината на над една трета от всички мигранти, достигнали брега, спрямо по-малко от 1% през 2014 г.

Заради мигрантите населението на Европа нараснало с 1,5 млн. души през 2016-а

Италия обаче се опасява, че неправителствените организации помагат на трафикантите на хора и насърчават мигрантите да предприемат рискованото пътуване, затова Рим предложи кодекс за оказването на помощ на мигрантите. Документът от 13 точки включва забрана корабите на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води (освен при извънредни ситуации), подаване на сигнали на лодките с мигранти, прехвърляне на спасените на други кораби, както и задължава неправителствените организации да съобщават източниците си на финансиране.

Освен това италианските власти настояват на корабите на неправителствените организации да има служители на италианската полиция. "Лекари без граница" и други чуждестранни неправителствени организации отказаха да подпишат документа.

Над 110 000 мигранти и бежанци пристигнали в Европа през Средиземно море през 2017-а

"Лекари без граница" работи с един кораб в Средиземно море, който в момента е в пристанището в Катания, Сицилия.

През последните шест седмици броят на мигрантите, пристигнали в Италия рязко спадна, а Рим започна да си сътрудничи по-тясно с либийската брегова охрана, която според Де Филипи заплашва неправителствените организации и им пречи да работят. Той уточни, че либийската брегова охрана е поискала неправителствените организации да напуснат територията от стотици километри край либийското крайбрежие, където преди им е било позволено да работят.
БТА