/ Guliver/Getty Images
Населението на Европейския съюз се е увеличило миналата година с 1,5 милиона души до 511,8 милиона благодарение на имигрантите, сочат публикувани днес данни на статистическия институт на ЕС - Евростат, цитирани от ТАСС.

Над 110 000 мигранти и бежанци пристигнали в Европа през Средиземно море тази година

През 2016 г. броят на родените и на починалите в Европа е бил на практика равен, така че естественият прираст на населението е равен на нула, което означава, че увеличението се дължи на пристигналите от чужбина 1,5 милиона нови европейски граждани.

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Водещи в статистиката са трите най-големи страни в съюза: Германия, с население от 82,8 милиона души (увеличение от 625 000 души), Франция с население от 67 милиона (увеличение от 270 000 души) и Великобритания - 65,8 милиона (прираст от 425 000 души).

Над 14 000 мигранти са напуснали България през миналата година

Същевременно известен спад е отчетен в Латвия, Литва, Естония, Румъния, Хърватия, Португалия и Италия. Много вероятно е спадът в тези държави да има отношение към вътрешната миграцията в ЕС и да се явява фактор за увеличените показатели в най-развитите в икономическо отношение страни в съюза.
БТА