Лекари без граници: Спрете да си играете с живота на мигрантите
Лекари без граници: Спрете да си играете с живота на мигрантите / БГНЕС

Хуманитарната организация "Лекари без граници" подложи на остра критика мерките на ЕС за разрешаване на миграционната криза, предаде ТАСС, цитирайки публикуван в Женева доклад на организацията.

"Европейският съюз и европейските правителства не само претърпяха пълен провал при решаването на кризата. Фактът, че те съсредоточиха вниманието си върху възпирането на мигрантите и бежанците, наред с хаотичната реакция към хуманитарните нужди на хората, които бягаха към Европа, силно влоши положението на хиляди уязвими мъже, жени и деца", каза директорът на организацията Брис де льо Вин.

Жените и момичетата мигранти в Европа са подложени на насилие

В доклада се отбелязва, че ЕС и европейските страни сложиха прегради по пътя на над един милион хора, повечето от които търсеха спасение от войната и репресиите. При това те не оставиха на мигрантите и бежанците друга алтернатива, освен смъртно опасния път по море, издигайки по границите бариери с бодлива тел, постоянно променяйки процедурите за регистрация и прибягвайки към насилие по море и на сухопътните граници.

"Ние призоваваме да се осигури на бежанците безопасен достъп и призоваваме Европа да престане да си играе с живота и достойнството на хората", каза съветничката на "Лекари без граници" по хуманитарните въпроси Орели Пуантийо. Тя изрази надежда, че през 2016 г. "повече няма да се налага да защитаваме хората от европейската политика".

Източник: БТА