/ БГНЕС
Москва обвини Съединените щати, че пречат на преговорите между Русия и Украйна, предаде Франс прес. "Преговорите са трудни, украинската страна постоянно сменя позицията си. Трудно е да се освободим от впечатлението, че нашите американски колеги ги държат за ръката", заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред студенти от Московския държавен институт по международни отношения, като визираше украинските участници в преговорите.

Защо е толкова важен Мариупол в руските военни планове в Украйна

"САЩ просто изхождат от принципа, че не е в техен интерес този процес да приключи бързо", каза още Лавров. "Западните страни искат да играят ролята на посредници. Не сме против тази идея, но си имаме червени линии", изтъкна руският министър.

Сергей Лавров обвини Запада, че "залива Украйна с оръжия", чието предназначение е според министъра възможно най-много да удължи продължителността на сраженията между Москва и Киев. Лавров каза още, че идеята на Полша за изпращане на мироопазващи сили на НАТО в Украйна може да доведе до сблъсък между Русия и НАТО, предаде Ройтерс.

Руски войски обстреляха жилищен квартал в Киев

"Надявам се, че те разбират за какво говорят", заяви външният министър. "Това, което се случва сега в света, е не толкова свързано с Украйна, колкото с опитите за образуване на нов световен ред", подчерта Лавров, предаде ТАСС.
БТА