/ ThinkStock/Getty Images
Разтърсена от вълна от обвинения, свързани с престъпност на педофилска основа, Франция се вслушва в разказите на жертвите, а властите казват, че искат да действат бързо, за да променят законите, наказващи сексуалните посегателства над непълнолетни, предаде Франс прес.

Вчера оставката си връчи Фредерик Мион, 51-годишният директор на Университета за политически науки в Париж (Сианс По Пари). Той е поредната жертва на педофилския скандал "Дюамел", избухнал в началото на януари.

По този скандал политологът Оливие Дюамел, председател в оставка на Националната фондация за политически науки, под чиято шапка се намира Сиан По Париж, е обвинен, от доведената си дъщеря Камий Кушнер, че е изнасилил нейния близнак, когато той е бил тийнейджър.

Камий Кушнер прави тези разкрития в книгата "Голямото семейство", появила се на 7 януари на книжния пазар. Камий е дъщеря на видния френски общественик и политики Бернар Кушнер. Смята се, че книгата й със скандалните разкрития за Дюамел е накарала много други жертви на подобен род престъпления да проговорят. Много разкази бяха споделени в социалните мрежи под хаштага #metooinceste.

Специално по аферата "Дюамел" Фредерик Мион бе обвинен, че е отричал да е наясно с действията на Дюамел. Впоследствие той призна, че е получил сигнал през 2018 г. от бивша министърка на културата, че има обвинения за сексуално посегателство от типа кръвосмешение срещу Дюамел. В крайна сметка се стигна до призиви за оставката на Мион и той се оттегли.

Сред други шокиращи разкрития беше това от януари, че творецът Клод Левек е обвинен от колега в сексуални посегателства, извършени над него, когато е бил на възраст между 10 и 17 години. Жертви са били и двамата братя на артиста, повдигнал обвиненията. Клод Левек отрича и твърди, че става дума за клевета.

Актьорът Ришар Бери в края на януари стана обект на жалба от страна на дъщеря му Колин за изнасилвания и сексуални посегателства, датиращи от 80-те години на миналия век. Бери отрича категорично.

Разследване за изнасилване на малолетни и съучастие в изнасилване на малолетни беше започнато на 21 януари и срещу телевизионния продуцент Жерар Лувен и неговия партньор. До разследването се стигна след жалба от негов племенник.

Вчера пък Доминик Бутона, председател на Националния център на кино, беше задържан заради жалба за сексуална агресия и опит за изнасилване над кръщелника си.

През януари миналата година в книгата си "Съгласие" писателката Ванеса Спрингора говореше за влиянието, което е имал над нея педофила и писател Габриел Мацнеф, с когото тя е имала връзка, когато е била тийнейджърка. Тази книга тогава породи дебати в обществото за сексуалните посегателства над непълнолетни.

Пред последните седмици френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да адаптира законите за защита на децата жертви на сексуално насилие. В края на януари той отправи в социалните мрежи видео към жертвите на подобно насилие, в което ги уверяваше, че те няма да бъдат оставени никога повече сами.

Правителството на Франция по-рано тази седмица каза, че гледа благосклонно на идеята да се действа бързо за промяна на законодателството в тази насока.

Вчера кабинетът каза, че подкрепя дори идеята, че всеки пълен сексуален акт, извършен от пълнолетен над непълнолетен под 15 години, да бъде от сега нататък автоматично считан за престъпление, без да е възможно да се разпитва дали е имало съгласие от страна на непълнолетния или непълнолетната.
БТА