Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че войната между Израел и „Хамас“ вече оказва влияние върху икономиките в Близкия изток и може да доведе до дългосрочни икономически щети.

В интервю за Ричард Куест от Си Ен Ен пред аудиторията на Инициативата за бъдещи инвестиции (ИБИ) в Саудитска Арабия Георгиева заяви:

"Това, което виждаме, е още по-голямо безпокойство в един и без това тревожен свят. А на един хоризонт, на който е имало много облаци, се появи още един и той може да се задълбочи".

Георгиева заяви на конференцията, че Фондът е загрижен на първо място за "трагичната загуба на човешки живот", като добави, че се безпокои и за "разрушаването и намаляването на икономическата активност", като например това, че децата не ходят на училище, и въздействието върху съседните държави, които зависят от туризма.

Георгиева също така предупреди инвеститорите да очакват лихвените проценти да останат високи, като заяви пред Quest: "Последните 20 години прекарахме в страната на фантазиите. Как може да имаш нулеви или отрицателни лихвени проценти и въпреки това да създаваш спестявания и капацитет да функционираш? Всъщност ще бъде нормално да имаме по-високи лихвени проценти - проблемът е, че това се случи твърде бързо и скокът е твърде голям".

На въпроса дали Фондът е искал точно това, Георгиева отговори: "Не сме въодушевени от това, че от 0 до 5% стигнахме толкова бързо, но сме там. Сега сме там, а нашият призив към всички е - пристегнете се. Уверете се, че разбирате, че лихвените проценти ще останат тук за по-дълго време".
БГНЕС