Дългоочакваната израелска офанзива в Газа е в застой, докато хуманитарната катастрофа става все по-тежка и жертвите се увеличават.

Управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че най-малко 5087 палестинци са били убити при израелски удари от началото на конфликта. Сред загиналите са 2055 деца. В допълнение се отбелязва, че 15 273 души са били ранени. Министерството определи броя на починалите през последните 24 часа на 436, включително 182 деца, съобщи "Гардиън".

Израелската армия заяви, че сухопътните сили са извършили ограничени набези в ивицата Газа през нощта, за да се борят с палестински въоръжени лица и че въздушните удари са били насочени към места, където „Хамас“ се събира, за да попречи на всяка по-мащабна израелска инвазия. Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари съобщи: „През нощта имаше нападения от танкови и пехотни сили. Тези набези убиват отряди терористи, които се подготвят за следващия етап от войната“.

Израел увеличи въздушните удари по „Хамас“


Броят на потвърдените заложници, държани от „Хамас“ в Газа се увеличи до 222. Хагари каза, че общият брой включва не малък брой чуждестранни граждани и е отнело време да се свържат със семействата им. Той допълни: „Ние работим по всички начини, за да освободим заложниците и да ги върнем у дома“.

Вашингтон посъветва Израел да отложи очакваното си сухопътно нахлуване в Газа, за да спечели време за преговори за освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“ и да позволи доставянето на хуманитарна помощ за палестинските цивилни.

Трети конвой от камиони с хуманитарна помощ навлезе на ГКПП "Рафах" от Египет за обсадената ивица Газа. През уикенда са пропуснати 34 камиона. Служители на ООН казват, че ще са необходими около 100 камиона дневно, за да се задоволят основните нужди в Газа.

„Турция изпрати два товарни самолета към Египет, превозващи допълнително медицинско оборудване и консумативи за Газа“, каза министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, като допълни, че ще бъдат изпратени още два самолета с още доставки.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел оглави призивите за възобновяване на мирния процес в Близкия изток, за да се допуснат повече помощи в Газа.

Над 2 хиляди деца са убити в Газа, жертвите вече надхвърлят 5 хиляди

Лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Германия и Италия призоваха Израел да се придържа към международното право и да защити цивилните, като същевременно отново подчертаха правото на Израел да се защитава срещу тероризма.

Бенямин Нетаняху благодари на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за подкрепата на страната му при посещението му в Тел Авив. Нетаняху отбеляза: „Това е битка срещу цивилизацията. Това е цивилизация срещу варварството. Ние сме на страната на цивилизацията. Трябва да се обединим, всички заедно, срещу „Хамас“.

Палестинският премиер Мохамад Щайе каза, че палестинският народ в ивицата Газа е изложен на „израелската машина за убийства и престъпления“.

Израелските военни твърдят, че са стреляли по „подозрителна въздушна цел“, опитваща се да навлезе в Израел от Ливан.
БГНЕС