Кремъл отменя посещение на белгийския премиер в Русия
Кремъл отменя посещение на белгийския премиер в Русия / netinfo

Кремъл е анулирал насрочено за понеделник и вторник посещение на министър-председателя на Белгия Ги Верхофстад в Русия.

Такъв е крайният резултат от едно дълго мислене и колебаене. Всичко завърши с отказа на Русия да приеме нашия премиер, коментира белгийската телевизия на френски език Ер Те Бе Еф, която съобщи новината.

Както уточни телевизията, руският президент Владимир Путин поканил лично Ги Верхофстад на официално посещение в Русия. Двамата се познавали добре, тъй като вече се били виждали няколко пъти по различни поводи. Дните на посещението били уточнени и започнала конкретната подготовка.

Броени дни преди нея обаче от антуража на белгийския премиер се сетили, че точно в понеделник 29 януари, първия ден на посещението, Ги Верхофстад трябва да бъде на заседание на общинския съвет на град Гент, където той е избран за съветник. По свои причини самият премиер бил убеден, че трябва на всяка цена да присъства на този съвет и не може да го пропуска. И от белгийска страна уведомили Москва, че има пречка пред премиерското пътуване.

В Москва останали изумени, твърди телевизия Ер Те Бе Еф. Междувременно Ги Верхофстад си дал сметка, че обяснението трудно може да бъде разбрано от руската страна и направил компромисно предложение от типа "Хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло". Той заявил, че е готов да замине за Русия, но само за един ден, във вторник.

Кремъл, дълбоко обиден от тази проява на непочтителност, обяви, че анулира визитата, тъй като президентът Путин бил зает и не може да се види с Ги Верхофстад, отбеляза Ер Те Бе Еф.

Сега в белгийското правителство се чудят нормално ли е общинските ангажименти на премиера да са пречка пред изпълнението на неговите национални ангажименти. Официално становище по въпроса до момента няма.