/ БГНЕС
Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като преди това разгневи Турция с подобен акт и в Стокхолм, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Палудан запали екземпляр на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани запазиха самообладание, докато той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед, отбелязва телевизията.

Крайнодесен политик изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм

Проявата бе извършена в края на петъчната молитва на място близо до бензиностанция, което полицията бе отцепила. Религиозните водачи са посъветвали вярващите да не се поддават на провокацията и бързо да се отдалечат от района.
 

Расмус Палудан
БГНЕС

Датската полиция предприе строги мерки за сигурност около джамията.

По-рано турското външно министерство повика посланика на Дания, като настоя за отмяна на разрешението за демонстрацията.

Протести в Турция срещу изгарянето на Корана в Швеция

Расмус Палудан, крайнодесен активист, който има датско и шведско гражданство, разгневи Турция, като организира подобен протест с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник "Афтонбладет", че ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО.
Мина Димитрова/БТА