Втори ден възмутени турци протестират срещу изгарянето на Корана в Швеция на фона на нарасналото напрежение между двете страни, предаде Асошиейтед прес.     

Протестиращи се събраха пред шведското консулство в Истанбул, където беше подпалена снимка на антиислямския активист Расмус Палудан.
 

Расмус Палудан палеж Коран
БГНЕС

Палудан изгори свещената книга на исляма пред турското посолство в Стокхолм в събота, което предизвика протести в Истанбул и Анкара тази нощ.

 Участниците в протеста носеха зелени знамена и плакат с надпис „Ние осъждаме шведската държавна подкрепа за ислямофобията“. Табела на прозорец на шведското консулство гласеше: „Ние не споделяме възгледите на този изгарящ книги идиот“.    

Крайнодесен политик изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм        
 

коран протести Турция
БГНЕС

  
Протестите подновиха опасенията, че Турция ще блокира кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО. Турция все още не е ратифицирала членството на скандинавските страни в алианса, заявявайки, че Швеция трябва да отговори на опасенията на Анкара, свързани със сигурността.
 

коран протести Турция
БГНЕС

Турски официални лица критикуваха Швеция за разрешаването на протеста, на който бе изгорен Коранът, но президентът Реджеп Тайип Ердоган не го коментира по време на речите си през уикенда.
София Узунова/БТА