/ iStock/Getty Images
Правителствената комисия на Сърбия за изчезналите лица съобщи днес, че представители на белградската делегация на Работната група за безследно изчезнали лица ще поемат утре идентифицираните останки на трима цивилни от сръбска националност на граничния пункт Мердаре.

Действията на белградската делегация са част от диалога между Белград и Прищина.

Тримата цивилни са загинали в косовските градове Урошевац, Призрен и Прищина през 1999г. Телата са идентифицирани чрез ДНК анализ, след като представители на Комисията за изчезнали лица събраха допълнителни референтни проби от роднини на изчезналите.

Тленните останки на двама души ще бъдат поети от представители на делегацията на Белград , от името на техните семейства, , а останките на един човек ще бъдат поети от членове на семейството му. Погребенията ще бъдат във Велика Плана, Крушевац и Белград, в съответствие с желанията на семействата.

Комисията констатира, че процесът на идентификация на жертви от сръбска националност, загинали на територията на Косово, продължава, което е от особено значение за семействата на изчезналите, които от години се опитват да намерят и достойно да погребат техните близки.

В официалните регистри на Комисията за безследно изчезнали лица все още фигурират 567 души, които се водят за изчезнали след конфликта в Косово през 1998-99г.

Предполага се, че над 13 000 души са загинали по време на войната в Косово, бивша сръбска южна област. Войната приключи през 1999 г. след въздушни удари на НАТО срещу Съюзна република Югославия, които заставиха сръбските войски да се изтеглят от Косово.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград не признава. Двете страни водят диалог под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светла Митева/БТА