/ istock
Доника Гървала-Шварз, външният министър на Косово, заяви, че Русия може да разпали напрежението на Балканите и да създаде нов военен конфликт, за да разсее фокуса на Западът от Украйна, съобщи „Коха диторе“.

Гървала предупреди в интервю тази сряда, че амбициите на руския президент Владимир Путин за разширяване на територията си, няма да спрат до украинската граница.

Според външният министър победата на Киев над Москва би осигурила дългосрочна стабилност на континента дори на „размирните Балкани.“

„Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти. Следователно нова война на Балканите би била добре дошла за Русия,“ каза тя.

Според Гървала, Косово е примамлива цел за Путин, защото просперитетът на държавата противоречи на неговото твърдение, че Западът не може да помогне на страните от бившия Източен блок.

„Путин говори за Косово всяка седмица. Това не е свързано с геополитическото значение на Косово, а има връзка с факта, че Косово е история на успеха на Запада, история на успеха на НАТО, история на успеха на европейските страни,“ твърди Гървала.

Предупреждението на външния министър на Косово идва на фона на опасенията на други европейски държави относно нарастващата агресивност на Путин.

Швеция каза миналата седмица, че руският президент си е поставил за цел стратегически важният балтийски остров Готланд.

Петери Орно, финландският премиер, предупреди, че Русия вече атакува своите съседи, като използва хибридни тактики.

Европейският съюз също осъди Русия за премахването на шамандурите, които определят речната граница с Естония.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Магдалена Димитрова/БТА