кола в космоса
кола в космоса / БГНЕС
Първата космическа спортна кола, се е насочила към астероидния пояс след Марс, по-далече от първоначалната цел, съобщи Асошиейтед прес.

Успешен старт за ракетата Falcon Heavy на SpaceX

Ръководителят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск потвърди новия маршрут на автомобила "Тесла Роудстър", който беше изстрелян като полезен товар на ракетата "Фалкон хеви" от Флорида. Той каза, че при последното запалване на ускорителите от най-горната степен спортната кола е изведена на орбита около Слънцето, която стига до астероидния пояс между Марс и Юпитер. Първоначалният план беше автомобилът да не стига по-далече от Марс.

Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия - вижте уникални кадри


Зад волана на автомобила е манекенът Старман със скафандър. Илон Мъск не планира с ракетата "Фалкон хеви" да извежда хора в космоса, но работи по още по-голяма ракета за екипажи, които ще летят в далечния космос.

Ракетата "Фалкон хеви" стана най-мощната, използвана сега. Тя е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Съставена е от три ракети "Фалкон 9" и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона.

Представител на "Роскосмос" нарече изстрелването на "Фалкон хеви" с червения спортен автомобил като полезен товар "добър рекламен ход", целящ да привлече инвестиции, предаде ТАСС.
БТА