Частната американска компания "Спейс Екс" (SpaceX) изстреля ракетата "Фалкон хеви" (Falcon Heavy) от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, предадоха агенциите.

"Фалкон хеви" е най-мощната функционираща ракета в света, която може да бъде използвана за мисии до Луната и евентуално до Марс.  "Фалкън Хеви" извежда електрически роудстър Тесла с манекен зад волана и ако всичко върви по план, се очаква автомобилът ще се движи милиарди години в космоса.

Спейс екс
Guliver/Getty Images

"Спейс екс" изстреля ракета носител с десет сателита (ВИДЕО)

"Допада ми идеята за кола, която се движи безкрайно в космоса и може да бъде открита от извънземни след милиони години", заяви неотдавна собственикът на Спейс Екс Илон Мъск.

Спейс екс
Guliver/Getty Images

"Фалкон хеви" е най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че "Фалкон хеви" ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос.

Вижте първия скафандър, разработен от SpaceX (СНИМКА)

"Фалкон хеви" е дълга 70 метра и широка 12 метра. Съставена е от три ракети "Фалкон 9" и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона. Както при ракетите "Фалкон 9", компанията си е поставила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. "Спейс Екс" увери, че "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 хеви", при това за една трета по-малки разходи.
По-мощна от "Фалкон хеви" е единствено ракетата на НАСА "Сатурн 5", с която астронавти се отправиха към Луната в рамките на мисиите "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век. "Фалкон хеви" ще може да изведе до 63,8 тона полезен товар в ниска околоземна орбита, т.е. три пъти по-голям товар в сравнение с "Фалкон 9".

Спейс екс
Guliver/Getty Images

"Фалкон хеви" освен това ще даде възможност на НАСА да изпраща хора в космоса, без да ползва руски ракети "Союз" за целта.
БТА