/ iStock/Getty Images
Изследване на милански специалисти показва, че коронавирусът е циркулирал в града през февруари преди първия случай на предаване на заразата на територията на Италия, регистриран на 21 февруари, предаде Асошиейтед прес.

Специалисти от миланската Многопрофилна болница са изследвали кръвни проби на донори и са установили, че 4,6 процента от тях са имали антитела срещу вируса още в началото на епидемията. 

И без симптоми хората с Covid-19 могат да заразят множество предмети

Учените са установили, че само 1 на 20 асимптоматични носители на заразата са развили имунитет, което определено показва, че има още дълъг път до постигането на така наречения стаден имунитет.

Изследването е показало, че в началото на април процентът от изследваните проби с налични с антитела е нараснал на 7 процента, когато Италия беше под всеобща карантина.

За целите на изследването са проучени кръвни проби от 8000 донори в Многопрофилната болница, взети от 8 февруари до 24 април. В тази болница има център за кръвопреливане с годишно 40 000 донори.

Алергията не повишава риска от зараза с новия коронавирус

Изследователите казват, че всички донори, които са дали положителен резултат на тестовете за зараза с коронавируса, са имали и промяна в липидния профил и клетъчния брой, което може да е от полза при идентифицирането на асимптоматичните носители на вируса.

В изследването са участвали изследователи от Многопрофилната болница, Миланския университет и болницата Сако в Милано, както и от Европейския онкологичен институт.
БТА