/ iStock/Getty Images
Още преди да развият симптомите, пациентите с Ковид-19 могат да заразят множество предмети, с които са били в контакт, като чаршафи, дръжки на врати, прибори за хранене и др., установи китайско изследване, цитирано от Франс прес.

От него става видно, че безсимптомните пациенти могат да станат сериозни разпространители на заразата. 

Учените изследвали случая с двама китайски студенти, които се завърнали в родината си в средата на месец март. Те били поставени под карантина в хотелски стаи, като нямали симптоми за заболяване от новия коронавирус. Но веднага след това дали положителни проби и на другия ден били хоспитализирани.

Не е доказано, че човек може да хване Covid-19 от заразени повърхности

След като случаят станал известен, били взети проби от двете стаи на студентите от различни предмети. Ключове за осветление, дръжки на врати, кранчета на мивки, дистанционни, възглавници, кърпи и седалки на тоалетни.

При осем проби от общо 22 , или при 36 на сто от предметите, било открито присъствието на вируса. Като пациентите пребивавали само 24 часа в хотела, преди да бъдат настанени в болница. С най-голяма вирусна концентрация били възглавниците и чаршафите, ползвани от студентите.

Алергията не повишава риска от зараза с новия коронавирус

Изследването, проведено от Центровете за превенция и контрол на заболяванията в Китай, доказва, че безсимптомните имат високо вирусно натоварване и много лесно могат да заразят заобикалящата ги среда. Това налага чаршафите на пациентите да не бъдат изтръсквани по време на смяната им и те да бъдат старателно изпирани.
БТА