Джузепе Конте
Джузепе Конте / БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте обмисля да подаде оставка, за да може след това да сформира ново правителство, разполагащо с по-голямо мнозинство в парламента, пишат в статии от днес италиански издания, предаде Ройтерс.

"Целта ми е да постигна споразумение, което да създаде ясна политическа перспектива за управление до края на мандата на този парламент", заяви Конте, цитиран от в. "Република".

Според италианското издание е възможно Конте да представи оставката си на Серджо Матарела още утре, като след това ще се опита да сформира нова управляваща коалиция, която да разчита на подкрепата на центристки и "отговорни" депутати.

Правителството на Конте загуби широкото си мнозинство в парламента, след като партията "Италия вива" на бившия премиер Матео Ренци оттегли подкрепата си от управляващата коалиция, защото не одобрява правителствената политика за справяне с кризата на коронавируса.

Въпреки че Конте спечели миналата седмица вот на доверие в парламента, той не успя да си гарантира абсолютно мнозинство в Сената, което означава, че правителството му ще има затруднения да прокарва законодателните си инициативи, освен ако не си осигури допълнителна подкрепа.

Премиерът призова сенаторите центристи и независимите сенатори да се присъединят към колегите си, подкрепящи правителството, но досега малцина откликнаха на този призив.

Според в. "Кориере дела сера" Конте иска да върне Ренци отново в управляващата коалиция и възнамерява да сформира "правителство на националната сигурност", което да разполага с подкрепата на някои умерени десноцентристи.

За да засилят натиска върху депутатите, управляващите партии заяви, че евентуални предсрочни избори ще бъдат единственият начин за излизане от създалата се политическа ситуация, ако бързо не бъде намерено друго решение.
БТА