Контактната група за Украйна договори размяна на пленници
Контактната група за Украйна договори размяна на пленници / netinfo

Участниците в преговорите в Минск на контактната група за уреждане на украинския конфликт договориха размяна на пленници по формулата "всички срещу всички". Това заяви пред журналисти лидерът на непризнатата сепаратистка Донецка народна република Александър Захарченко, цитиран от ТАСС.

"Минските преговори все още са в ход, рано е да говорим за някакви договорености. Единствено мога да кажа, че сме премахнали и последните точки, в които нямахме допир относно размяната на пленници. Ще разменим 150 срещу 225 души, размяната ще е "всички срещу всички". За останалото още преговаряме", каза лидерът на отцепниците в Донецк.

Донецката и Луганската народни републики, провъзгласени в сепаратистка Източна Украйна, са готови да обменят 150 пленени войници от силите на Киев "срещу 225 души, задържани от украинските власти - най-вече граждански лица", обяснява ТАСС.

Според Захарченко преговорите продължават под формата на скайп конференция и ще траят още два дни, като ще бъде насрочена и следваща среща. Преговорите още са в ход, потвърди междувременно и лидерът на отцепниците в Луганск Игор Плотницки.

На дневен ред в уреждането на конфликта са въпросите за изтегляне на войските и тежките оръжия от зоната на конфликта и за демилитаризация на региона, както предвиждат споразуменията от Минск, сключени през септември.

Източник: БТА