Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори
Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори / БГНЕС

Конгресът на САЩ официално потвърди победата на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори, състояли се на 8 ноември м.г., предаде Асошиейтед прес. Неговият подгласник Майк Пенс съответно бе избран за вицепрезидент.

Съвместното заседание на двете камари премина под председателството на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който по конституция е лидер на Сената, и лидера на Камарата на представителите - републиканеца Пол Райън. В тържествена обстановка бяха прочетени резултатите от гласуването, подготвени от всички 50 щати и от столичния федерален окръг Колумбия. Бюлетините на членовете на Избирателната колегия бяха внесени в залата в две ковчежета от червено дърво. Всяка бюлетина се прочиташе от специално назначени законодатели - членове на преброителната комисия.

Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент

Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори
netinfo
Някои от демократите, провиквайки се от място, повдигнаха редица възражения при преброяването и удостоверяването на гласовете на членовете на Избирателната колегия от някои щати с цел да оспорят резултата. При това те се мотивираха с твърдението, че правителството на Русия се е опитало да се намесва в хода на избирателната кампания. Всички техни възражения обаче бяха отхвърляни едно по едно от Байдън по формална причина - че не са официално подкрепени от нито един член на Сената, както изискват правилата.

Тръмп обеща да обедини страната си

В залата имаше и протестиращи зрители, които дори се опитаха да попречат на Байдън да обяви окончателните резултати. Наложи се охраната на Конгреса да се намеси и да ги изтика извън залата. "Той не трябва да стане президент", провикна се един от младежите, преди да бъде изведен.

Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори
netinfo

В крайна сметка Тръмп получи 304 гласа в Избирателната колегия, която де факто избира президента, а кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън - 227. Седем протестни гласа бяха подадени за други кандидати. За избиране на президент за необходими 270 гласа.

Доналд Тръмп записа изборен прецедент

Тръмп и Пенс не присъстваха в залата.

Източник: БТА