Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент
Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент / БГНЕС, архив
Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент
91775
Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент
  • Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент

Електоралната колегия в САЩ избра официално Доналд Тръмп за президент на страната. Хиляди излязоха в понеделник на протести срещу Тръмп, а членовете на електоралната колегия бяха подложени на натиск, получавайки през последните дни хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят.

Кандидатът на републиканците обаче надхвърли необходимия праг от 270 гласа. Той получи 304 гласа срещу 227 за демократа Хилари Клинтън. Двама електори от квотата на Тръмп и петима от квотата на Хилари Клинтън не се съобразиха с волята на избирателите в съответните щати. Така Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва. Маргаита Колева с подробностите.

Обама заяви, че оставя САЩ в добро състояние на Тръмп

Шест седмици след изненадваща победа над Демократическата партия на САЩ Тръмп получи необходимите 270 електорни гласа, за да обяви победата си за официална. Президентските избори в САЩ са непреки. На 8 ноември избирателите в страната гласуваха за членове на електоралната колегия, която официално определя държавния глава. Нейните членове не са длъжни да се съобразят с волята на гласоподавателите, но по традиция го правят.

При преброени всички гласове Тръмп завърши с 304 гласа "за" срещу 227 за кандидатката на демократите Хилари Клинтън. За победа в 538-членната електорална колегия е необходимо мнозинство от 270 гласа.

Тръмп похарчил 322 млн. долара за изборите, Клинтън - близо 581 млн.

Този праг бе преминат след гласуването на делегатите от Тексас - щат, спечелен от републиканците, въпреки че двама о т тях прибягнаха до протестен вот. Седем делегати не се съобразиха с волята на избирателите, които ги изпратиха в електоралната колегия. Двама от тях, от Тексас, са подкрепили бившия конгресмен Рон Пол и губернатора на Охайо Джон Кейсик вместо Тръмп. Останалите петима, четирима от щата Вашингтон и един от Хавай, не са гласували за Клинтън.

Time обяви Доналд Тръмп за Личност на 2016 година

Представителят на Хавай е подкрепил нейния съперник в борбата за номинацията на демократите Бърни Сандърс. Трима от електорите от Вашингтон са гласували за бившия държавен секретар Колин Пауъл, който изобщо не се включи в президентската надпревара. Четвъртият "бунтар" от северозападния щат е подкрепил влиятелен индианец сиукс на име Фейт Спотид Ийгъл.

Така бе подобрен рекордът от далечната 1808 г., когато в електоралната колегия е имало шестима "нарушители", всички те от щата Ню Йорк, отбелязва "Ню Йорк таймс".

На 6 януари е свикано съвместно заседание на двете камари на Конгреса, които да утвърдят резултатите от гласуването в електоралната колегия. Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва.

Протестите срещу Тръмп и натискът, оказан върху електоралната колегия не посигнаха резултат и не промениха резултатите от изборите в САЩ.

В изявление Доналд Тръмп обеща да обедини страната и да бъде президент на всички американци. Той определи победата си като поразителна и историческа. Тя стана възможна благодарение на пробуждането на милиони мъже и жени в цялата страна, отбелязва Тръмп.