Обама заяви, че оставя САЩ в добро състояние на Тръмп
Обама заяви, че оставя САЩ в добро състояние на Тръмп / БГНЕС

Американският президент Барак Обама каза, че оставя САЩ в добро състояние на своя приемник на поста Доналд Тръмп, както и че ще направи всичко, за да осигури безпроблемен преход в управлението, предаде ДПА.

"Нашата страна е по-силна и по-благоденстваща, отколкото беше, когато започвахме", каза той на традиционната си пресконференция преди края на изтичащата година. "Това е състояние, в което съм горд, че оставям страната на своя приемник."

Доналд Тръмп е най-непопулярният избран президент от десетилетия

Обама посочи, че е провежда редовни разговори с Тръмп и му предлага съвети във връзка с дейността на президентската институция.

Действащият президент окачестви контактите с новоизбрания като протичащи в дружелюбен тон въпреки очевидните различия в политиката им и разменените тежки думи по време на предизборната кампания, когато Обама агитираше за своята съпартийка от демократите Хилари Клинтън, отбелязва ДПА.

Обама: Без разузнавателни брифинги президентът ще действа на сляпо

Обама каза, че преходът от острата предизборна кампания към управлението може да е "изпълнен с трудности", но че въпреки настроенията и чувствата, самата отговорност от това да си в Овалния кабинет в крайна сметка оказва своя "отрезвяващ" ефект.
По време на пресконференцията Обама отправи остри нападки по адрес на Русия, наричайки я по-малка и по-слаба страна от САЩ, която "не произвежда нищо, което другите искат да купят, освен петрол, газ и оръжия", предаде Ройтерс.

Той изрази съжаление, че отношенията между Вашингтон и Москва са се влошили.
Обама каза, че в подхода на Тръмп да погледне под друг ъгъл на традиционната американска политика за "един Китай" към Тайван няма нищо лошо, но че евентуална промяна в тази линия би довела до последствия от страна на Пекин.

Петролен магнат става държавен секретар на САЩ

По отношение на гражданската война в Сирия американският президент изрази съжаление за страданията там, но защити решението си да не се намесва с мотива, че всякаква интервенция на САЩ би изисквала участието на голям брой военни на Вашингтон "без никакъв мандат за действие съгласно международното право".

На пресконференцията стана дума и за социологически проучвания, според които над една трета от републиканците в САЩ одобряват руския президент Владимир Путин, като Обама каза в тази връзка, че "Роналд Рейгън би се обърнал в гроба".

Брифингът за представителите на медиите беше прекъсната за кратко, след като на един от присъстващите журналисти му прилоша, посочват Асошиейтед прес и ТАСС.

Източник: БТА