Петролен магнат става държавен секретар на САЩ
Петролен магнат става държавен секретар на САЩ / Guliver/Getty Images
Петролен магнат става държавен секретар на САЩ
91649
Петролен магнат става държавен секретар на САЩ
  • Петролен магнат става държавен секретар на САЩ

Петролният магнат Рекс Тилърсън става държавен секретар на САЩ. Доналд Тръмп обяви официално кандидатурата му, като обясни, че решителността, опитът и дълбокото му разбиране на геополитиката го правят отличен избор. Едно от най-важните назначения в новата администрация на бъдещия американски президент се приема като сигнал към Русия, тъй катоТилърсън е против санкциите, наложени на Руската федерация. За министър на енергетиката се очаква Тръмп да назначи опонента си от републиканската предизборна надпревара Рик Пери, който тогава се обяви за закриване на Министерството на енергетиката.

Тръмп номинира неврохирург за министър на жилищното строителство

64-годишният тексасец Тилърсън оглавява петролната енергийна корпорация "Ексън Мобил" от 2006 г. и развива бизнес с над 70 държави. Един от основните му партньори е Русия. През 2011 г. компанията му подписва договор с "Роснефт", а две години по-късно Тилърсън е удостен от Владимир Путин с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

Тилърсън се обявява срещу санкциите на САЩ и ЕС към Русия и в подкрепа на свободната търговия и за по-голямо американско присъствие в Близкия изток. Заради тези връзки и позиции, кандидатурата му за държавен секретар е подложена на критика в Сената.

Тръмп планира да номинира трети бивш генерал на ключов пост в екипа си

Подобно на Доналд Тръмп, магнатът няма опит в политиката, нито в дипломацията. Новият американски президент определя Тилърсън като "световен играч от класа". В изявлението си за номинацията му за генерален секретар Тръмп заявява: „Рекс знае как да се справя с международна корпорация, което е от съществено значение за ръководенето на успешен Държавен департамент, а отношенията му с лидерите по целия свят са на изключителна висота. Не мога да се сетя за по-подготвен и по-отдаден човек, който да служи на Държавния департамент в това критично време от нашата история".

Тръмп номинира за държавен секретар удостоения с орден от Путин Рекс Тилърсън?

Очаква се следващото назначение в администрацията на Тръмп да е на Рик Пери за министър на енергетиката. По време на републиканската предизборна надпревара бившият губернатор на Тексас Пери се кандидатира срещу Тръмп. Двамата са се срещнали в понеделник. Към настоящия момент Пери е член на борда на базираната в Далас компания Energy Transfer Partners LP, участваща в изграждането на спорния газопровод Dakota Access - проект, публично подкрепян от Доналд Тръмп.

Ще доближат ли Путин и Тръмп интересите на САЩ и Русия?

Наскоро администрацията на настоящия президент Барак Обама блокира преминаването на газопровода през езерото "Оахе". Решението застрашава целия проект на подземния газопровод, дълъг 1172 мили. Предстоящата администрация на новия президент Тръмп обаче заяви, че ще преразгледа решението. По време на първичната си президентска надпревара през 2012-а година, Рик Пери призова за закриване на Министерството на енергетиката.