Доналд Тръмп записа изборен прецедент
Доналд Тръмп записа изборен прецедент / Guliver/Getty Images

Вторият етап на президентските избори в САЩ счупи електорален рекорд с почти двувековна давност - 7 от членовете на Избирателната колегия гласуваха против волята на своите гласоподаватели. Това обаче не е повлияло на резултатите на избора и Донълд Тръмп бе обявен за победител, като „предателството" дори укрепи позициите му, съобщи РИА Новости.

Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент

Анализът на гласовете на всички 538 „електори", които са излъчени от 50-та щата, за да изберат президента, показва, че 7 от тях са дали гласа си не за победителя в изборите от техния щат. Това се случва за пръв път след 1836 година, когато цели 23-ма от „големите избиратели" са проявили своеволието да не приложат „волята на народа".

Тръмп обеща да обедини страната си

Сегашните „изменници" са представителите на щата Вашингтон, на Хаваите, а двама са от Тексас. Във Вашингтон и Тексас за подобни „своеволия" не се прилагат санкции. В крайна сметка „своеволниченето" на електорите не само че не е променило резултата от изборите, но дори и затвърдило победата на Доналъд Тръмп.

Доналд Тръмп е най-непопулярният избран президент от десетилетия

Според резултатите на изборите Тръмп трябваше да получи 306 гласа, а Хилари Клинтън - 232. След окончателното гласуване обаче Тръмп получава 304 гласа, а Хилари - 227. Усилията на привържениците на Хилари да повлияят на „електорите", за да провалят победата на Тръмп, по-скоро са имали обратен ефект. Следващата ключова дата в сагата на президентските избори е 6 януари, когато Конгресът ще потвърди резултатите от гласуването на Избирателната колегия. Избраният президент ще встъпи в длъжност на 20 януари.

До момента са записани 157 случая на „недобросъвестни" избиратели, като след Втората световна война е имало само по един своеволничещ електор, при това не във всички избирателни кампании.

Източник: БТА