/ Guliver/Getty Images
Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент, дошъл във Великобритания при размяна на шпиони през 2010 г., лежи в критично състояние в болница, след като е бил изложен на действието на неизвестно вещество.

Дъщеря му също е в критично състояние след станалото в град Солсбъри в Южна Англия. Полицията още разследва дали е извършено престъпление, но Скрипал не е първият опонент на Кремъл, повален на острова при мистериозни обстоятелства, припомня АП.
 
Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние

Руският олигарх Борис Березовски се мести във Великобритания в началото на миналото десетилетие и става яростен критик на руския президент Владимир Путин. Той бе намерен мъртъв на пода в банята в дома си през март 2013 г. с шал около врата. След разследването на смъртта му следовател Питър Бедфорд каза, че е невъзможно да се установи със сигурност дали става дума за убийство или самоубийство.
 
Служба за борба с тероризма ще разследва мистериозното заболяване на бившия руски шпионин
 

Guliver/Getty Images


Руският бизнесмен Александър Перепилични е ключов свидетел срещу руски длъжностни лица, обвинени, че са задигнали 230 млн. долара от лондонски хедж фонд. Той колабира и умря по време на джогинг край дома си южно от Лондон през ноември 2012 г. Две аутопсии не успяха да установят причина за смъртта и в тялото му не бе намерено отровно вещество, но според негови колеги е бил отровен с токсично растение.

Заплита се мистерията около инцидента с бившия руски шпионин (СНИМКИ)

Бившият шпионин от КГБ Александър Литвиненко дезертира във Великобритания и става виден критик на Кремъл. Литвиненко умря през ноември 2006 г., три седмици след като е пил чай, отровен с радиоактивен изотоп полоний-210 в лондонски хотел. На смъртния си одър той обвини Путин, че е поръчал убийството му. Полицията повдигна обвинения на двама руснаци, които Москва отказва да екстрадира. Според разследването на убийството, приключило през 2016 г., Литвиненко е бил убит от руската служба за сигурност, вероятно по нареждане на Путин. Руското правителство отрича да е отговорно.
 

Guliver/Getty Images


Убийството на Борис Немцов: расте броят на трагично загиналите опоненти на Кремъл 

В този списък място намира и Георги Марков - български дисидент, работил за Би Би Си. Марков почина през септември 1978 г., четири дни след като е убоден с върха на чадър, докато чакал автобус на моста "Ватерло" в Лондон. На върха на чадъра е имало малка сачма с отровното вещество рицин. Агенти на КГБ и високопоставени представители на българската тайна полиция са заподозрени за убийството, но убийците на Марков така и не са дадени на съд.
БТА