/ БГНЕС
Двама британски полицаи са били настанени в болница с леки симптоми, след като отишли на мястото на инцидента в Солсбъри, където двама души бяха намерени в тежко състояние. Впоследствие полицаите били изписани, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние

Полицията в югозападния британски град бърза да установи какво е веществото, причинило припадъка на 66-годишния Сергей Скрипал - бивш руски двоен агент, който има присъда за държавна измяна от Москва за издаване на британското разузнаване на десетки шпиони.
Той и 33-годишната Юлия Скрипал, дъщеря на бившия шпионин, съобщи Би Би Си, която е била с него, остават в критично състояние, предаде ДПА. Руското посолство във Великобритания изрази сериозно безпокойство от отразяването на случая в местните медии, предаде Ройтерс. Това издига антируската кампания във Великобритания на ново равнище, коментира дипломатическото представителство.
Председателят на комисията по външни работи на британския парламент Том Тъджънтхет, депутат от управляващата Консервативна партия, заяви, че мистериозната болест на Скрипал "носи всички белези на руско нападение", предаде Асошиейтед прес.

"Твърде рано е да се каже дали със сигурност дали е така или не", посочи той, но добави, че обстоятелствата говорят за руска намеса. Тъджънтхет заяви, че това би било равносилно на "мека война срещу Обединеното кралство", водена от Москва.
Великобритания ще отговори твърдо, ако се докаже, че Русия е замесена в инцидента, след който бивш руски шпионин и дъщеря му са в критично състояние, заяви днес британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Джонсън каза пред парламента, че "има много спекулации за обезпокоителния инцидент в Солсбъри, при който 66-годишен мъж, Сергей Скрипал, и неговата 33-годишна дъщеря, Юлия, са били открити в безсъзнание".

"Въпреки че би било погрешно да се избързва, преди да е завършило разследването, мога да уверя Камарата на общините, че ако се появят доказателства, които предполагат държавна отговорност, тогава правителството на Нейното величество ще даде съответен и твърд отговор", подчерта британският външен министър. Джонсън уточни, че Великобритания ще помисли за нови "санкции и други мерки".
БТА