Книга разкрива кореспонденцията на Андерш Брайвик
Книга разкрива кореспонденцията на Андерш Брайвик / снимка: Reuters, архив

В Норвегия се появи книга, посветена на електронната кореспонденция на масовия убиец Андерш Брайвик. От нея става ясно колко щателно е подготвил Брайвик двете си нападения на 22 юли 2011 г., в които загинаха 77 души и за които той беше осъден на 21 години затвор, предаде Франс прес.

Автор на книгата е журналистът Кетил Стормарк, който е прегледал над 7000 имейла от четирите електронни пощи на десния екстремист.

"Тези имейли не дават пълна представа за Брайвик, но показват, че той може да бъде търпелив и съпричастен в дадени ситуации", казва журналистът. Според него способността на Брайвик да бъде съпричастен показва, че той е отговорен пред закона за деянията си, както прецени миналия месец норвежкият съд.

В книгата от някои имейли на Брайвик обаче лъха студенина и методичност. На места той е словоохотлив, но тогава пък от думите му прозират малко емоции. Редки са имейлите, които той е адресирал до близките си, с изключение на кратките бележки, изпращани до доведената му сестра, която живее в САЩ.

В книгата, озаглавена: "Личните имейли на един масов убиец", има и множество имейли, свързани с транзакциите, позволили на Брайвик да събере пари и да се сдобие с необходимите за пъкленото му деяние оръжия и експлозиви.

От имейлите става ясно, че за целта Брайвик е продал неизползвана пушка, сервиз за хранене, комплект автомобилни губи, автомобил и скъп часовник.

Според автора на книгата Брайвик е можело да бъде разкрит преди 22 юли 2011 г., ако норвежкото вътрешно разузнаване разполагаше със система за следене на интернет покупките на подозрителни хора.

Написването на книгата стана възможно, след като хакери проникнаха в електронните пощи на Брайвик и предоставиха съдържанието им на журналиста, за да предаде той имейлите на полицията, предава БТА. Журналистът предал имейлите, преди да напише книгата. Авокатите на Брайвик протестираха срещу публикацията на тази творба.

Журналистът Кетил Стормарк е автор на още една книга, посветена на масовото убийство от 22 юли 2011 г.