/ БГНЕС
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио се включи в надпреварата за президентската номинация на Демократическата партия за изборите през ноември догодина, предаде Асошиейтед прес.

Де Блазио обяви кандидатурата си във видеоклип, публикуван рано тази сутрин от предизборния му екип. Той може да срещне затруднения да се отличи сред мнозината други кандидати за тази номинация, чиито политически възгледи също клонят към лявата част на политическия спектър, отбелязва АП.

Кметът на Ню Йорк официално предложи въвеждане на данък за милионери

Кметът на най-големия американски град е изправен и пред скептицизъм в Ню Йорк. Според неотдавнашно проучване 76 на сто от нюйоркчаните смятат, че той не трябва да се кандидатира. Де Блазио обаче отхвърли неблагоприятните проучвания, заявявайки, че посланието му за борба с финансовото неравенство ще бъде посрещнато добре от обикновените американци.
Бил де Блазио е новият кмет на Ню Йорк

"В този свят има много пари. В тази страна има много пари. Те просто са в грешните ръце", казва Де Блазио в началото на записа. "Кандидатирам се за президент, защото е време да поставим работещите хора на първо място", добавя той.

 
снимка: БГНЕС, архив

Кметът на Ню Йорк може да се похвали с прогресивните си постижения, включително всеобщо достъпни грижи за деца на възраст под 5 години, въвеждането на минимално заплащане от 15 долара на час и платени болнични. Той постигна това в град с 8 милиона жители, което го прави по-голям от повечето щати на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Конкурентите му за номинацията на Демократическата партия обаче включват либерални икони като сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, както и бившия вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън.

С кандидатурата си на национално равнище Де Блазио се опитва да получи роля, която му се изплъзна като кмет на най-големия град в САЩ, отбелязва АП. При встъпването си в длъжност през 2014 г. той изглеждаше готов да стане една от водещите фигури в зараждащото се ляво крило на Демократическата партия, но това не се случи.

Според политически наблюдатели дори ако кандидатурата на Де Блазио не спечели популярност, той ще успее да популяризира своите политики и евентуално да се стреми към място в бъдещи правителства на президенти от Демократическата партия.

Поради ограничение за броя на мандатите Де Блазио не може отново да се кандидатира за кмет на Ню Йорк.
БТА