Бил де Блазио е новият кмет на Ню Йорк
Бил де Блазио е новият кмет на Ню Йорк / снимка: Gulliver/Getty Images

Демократът Бил де Блазио спечели лесно състоялите се избори за кмет на Ню Йорк, съобщи Франс прес, като се позовава на американски медии.

"Благодарим ти, Ню Йорк", написа в Туитър предизборния екип на Бил де Блазио малко след затварянето на избирателните бюра и публикуването на резултатите от екзит пол.

Де Блазио ще замени на поста милиардера Майкъл Блумбърг, който е кмет на Ню Йорк от 12 години, през януари.

Междувременно демократът Тери Маколиф спечели с малка преднина изборите за губернатор на Вирджиния, съобщи Ройтерс.

Бившият председател на Националния комитет на Демократическата партия и близък приятел на бившия президент Бил Клинтън е получил 47 процента от гласовете, с един процентен пункт повече от съперника си, консервативния кандидат за губернатор на републиканците във Вирджиния Кен Кучинели.

Републиканецът Крис Кристи, пък, беше преизбран за губернатор на щата Ню Джърси, на състоялите се избори, съобщиха световните агенции.

Преброяването на гласовете още не е приключило, но американските медии вече обявиха Кристи за победител. Според неокончателните резултати, той е получил 68 процента от гласовете, а съперничката му - демократката Барбара Буоно - 30 процента.

Кристи е понастоящем един от най-популярните лидери на Републиканската партия, отбелязва ИТАР-ТАСС. Сред заслугите му мнозина изтъкват факта, че той успя бързо и ефективно да ликвидира последствията от урагана "Санди", ударил източното крайбрежие на САЩ през октомври миналата година. Напълно вероятно е харизматичният 51-годишен републиканец да реши да се кандидатира и на президентските избори през 2016 година, отбелязва Франс прес.