Кметът на Лондон Садик Хан
Кметът на Лондон Садик Хан / БГНЕС, архив
На президента на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде отказано официално посещение във Великобритания заради неговата "жестока и срамна" политика към имигрантите.
Това заяви лондонският кмет Садик Хан по тв канал Ай Ти Ви Нюз, предаде ДПА.

По думите на Хан наложената от Тръмп забрана върху гражданите на страни с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ, е основание "да не се разгъва червен килим" за него.

Лондонският кмет критикува новата миграционна политика на САЩ

Сградата на парламента в Лонндон
Guliver/Getty Images, архив


Изявлението на кмета идва ден преди членовете на Камарата на общините да започнат дебат по петиция с 1,8 млн. подписа с настояването визитата на Тръмп да бъде с по-нисък ранг от официална. В петицията се посочва, че новият президент на САЩ може да бъде допуснат в кралството като държавен глава, на не и на официално посещение, което би включвало аудиенция при кралицата. Аргументът за това според организаторите на петицията е, че такава аудиенция "би поставила Нейно величество в неудобно положение".

Британците с петиция срещу държавно посещение на Тръмп във Великобритания

Депутатите обаче ще обсъждат и "обратна" петиция, в която се твърди, че Тръмп трябва да бъде посрещнат с пълни почести, защото е "лидер на свободния свят, а Обединеното кралство е страна, която подкрепя свободата са словото и не смята, че трябва да бъде запушвана устата на хора, които противоречат на нашата гледна точка".

Ласкателствата между Тръмп и Мей не прикриха различията между лидерите
 

Американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей, Белия дом, януари 2017
Guliver/Getty Images, архив


Поканата на премиера Тереза Мей към Доналд Тръмп да посети Великобритания бе отправена от точно седмица след като той встъпи длъжност. По данни на британската "Прес асосиейшън" Барак Обама е получил такава покана на 758-ия ден от мандата си, а Джордж У. Буш - на 978-ия.

Датата на предстоящото посещение на Доналд Тръмп не е уточнена, съобщи ДПА.
БТА