Лондонският кмет критикува новата миграционна политика на САЩ
Лондонският кмет критикува новата миграционна политика на САЩ / БГНЕС, архив

Администрацията на бейрутското международно летище "Рафик Харири" разпореди чуждестранните авиокомпании строго да спазват забраната да пътуват за САЩ гражданите на 7 мюсюлмански държави. Това съобщи на сайта си ливанският в. "Дейли стар", предаде ТАСС.

По данни на вестника във връзка с американските мерки за затягане на миграционната политика в Ливан не се допускат до полети за САЩ хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Смут и протести в САЩ, съдия блокира част от забраната на Тръмп

Тричленно сирийско семейство, отпътувало по-рано за Париж, се върна днес в Бейрут със самолет на ливанската компания "Мидъл ийст еърлайнз". Повечето пътници използват националния превозвач, за да стигнат до Лондон, Париж и Дубай, откъдето пътуват с други компании за САЩ, посочва агенцията.

По искане на Вашингтон египетската компания "Иджипт еър" също няма да допуска до полети в САЩ граждани на изброените 7 държави, съобщи превозвачът. Вчера на международното летище в Кайро не успяха да се качат на самолети за САЩ шестима души - семейства от Ирак и Йемен.

Реакциите от света по повод забраната на Тръмп за влизане в САЩ

Кметът на британската столица Садик Хан - първият мюсюлманин на този пост - нарече във Facebook "позорен и жесток" указа на президента на САЩ Доналд Тръмп за забрана на достъпа в Щатите на хора от седем страни с предимно мюсюлманско население, отбелязва ТАСС.

"Този нов курс е предизвикателство към ценности като свободата и толерантността, върху които са изградени САЩ", пише Хан.

В разпространена днес съвместна декларация на премиера Марк Рюте и външния министър Берт Кундерс стана ясно, че Холандия не подкрепя решението на САЩ да забранят влизането в страната на жители на седем мюсюлмански страни, пише ТАСС.

"Холандия е убедена, че бежанците, бягащи от война и насилие, заслужават убежище, независимо от произхода и религиозната им принадлежност", се казва в документа. "Ние сме осведомени за възможността от проникване на потенциални терористи под маската на бежанци, но тук трябва да изиграят ролята си службите за сигурност".

"Съжаляваме за тази забрана (от страна на САЩ) и се обявяваме срещу нея", подчертават премиерът и външният министър.

Източник: БТА