Ласкателствата между Тръмп и Мей не прикриха различията между лидери
Ласкателствата между Тръмп и Мей не прикриха различията между лидери / Guliver/Getty Images

Новият американски президент Доналд Тръмп проведе вчера първата си среща в Белия дом с чуждестранен лидер. Двамата с британския премиер Тереза Мей обсъдиха значимостта на "специалните отношения" между страните им, ангажимента си към НАТО и търговията, наред с други въпроси, съобщи ДПА.

Тереза Мей предупреди Америка да внимава с Путин

В кратка пресконференция двамата лидери поеха ангажимент за засилване на връзките между Вашингтон и Лондон, но останаха уклончиви по отношение на въпроса кога ще бъде сключено и как ще изглежда бъдещото им търговско споразумение, отбеляза АФП.

"Мисля, че ще се разбираме много добре. Често успявам да узная много бързо дали ще се разбирам добре с някого", каза Тръмп в своя дебют на дипломатическата сцена.

Ласкателствата между Тръмп и Мей не прикриха различията между лидери
netinfo

Ласкателствата между Тръмп и Мей не прикриха различията между лидери
netinfo

Тръмп опита да очарова гостенката си още от самото начало, показвайки й бюста на Уинстън Чърчил, който използва за декорация на Овалния кабинет. Мей поздрави Тръмп за неговата "удивителна изборна победа" и съобщи, че американският президент е приел покана на кралица Елизабет Втора да отиде в Обединеното кралство със съпругата си на държавно посещение по-късно през годината, предаде АП.

Но взаимното ласкателство не прикри напълно различията между двамата лидери по някои въпроси, включително НАТО и Русия.

САЩ остават в НАТО

Мей заяви, че американският държавен глава я е уверил в 100-процентовата си подкрепа за НАТО - международна организация, която Тръмп нарече преди време "остаряла". Той обаче не понечи да възрази, докато двамата отговаряха на журналистически въпроси в Източната зала на Белия дом.

Мей зае по-твърда позиция по отношение на санкциите срещу Русия, наложени в отговор на кризата в Украйна. В отговор на журналистически въпрос Тръмп каза, че е още много рано да се говори за вдигане на санкциите. Мей каза, че те трябва да останат в сила, докато Минските споразумения не бъдат приложени напълно.

НАТО има проблеми и е остаряла организация според Тръмп

Камерите на медиите заснеха изненадващ кадър как двамата лидери за момент се хванаха ръка за ръка, докато минаваха под колонадата в градините на Белия дом. След срещата в Овалния кабинет те продължиха разговора си в трапезарията на Белия дом, където обядваха салата с айсберг, задушени телешки ребърца с картофено пюре и солен крем карамел брюле.

Ласкателствата между Тръмп и Мей не прикриха различията между лидери
netinfo

Тръмп заяви след срещата, че имайки предвид опита си като бизнесмен работата с Европа е "много, много трудна" и "много лошо преживяване", докато с Великобритания нещата вървят много по-гладко. Затова по думите му излизането на Великобритания от ЕС ще бъде нещо "фантастично" за Обединеното кралство. Мей заяви, че и тя, и Тръмп имат политически подход, при който поставят на първо място интересите на обикновените трудови хора.

Американският президент обеща да подкрепя отношенията между САЩ и Великобритания, които нарече "най-специалните". Специалните отношения между нашите страни бяха една от големите движещи сили в историята за постигане на справедливост и мир, каза той.

Източник: БТА