Кметът на Лондон готов да тества върху себе си водни оръдия
Кметът на Лондон готов да тества върху себе си водни оръдия / снимка: Guliver/Getty Images

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че е готов да се подложи на струята на водно оръдие, за да докаже, че тези машини не са опасни, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Ексцентричният кмет наскоро закупи три водни оръдия втора ръка за Лондон. Употребата им е забранена във Великобритания, освен в Северна Ирландия.

След вълната от размирици в Лондон през 2011 г. полицията повдигна въпроса за използването на водни оръдия. Разрешаването им в момента се проучва от министърката на вътрешните работи Тереза Мей, уточнява БТА.

Кметът на Лондон обаче не изчака официално разрешение и купи трите водни оръдия втора ръка от Германия за 2 милиона лири. Той заяви, че по този начин спестява на лондончани 2,4 милиона лири (близо 3 милиона евро).

Днес Борис Джонсън защити решението си в интервю за лондонското радио Ел Би Си и заяви, че е готов на всичко, за да покаже, че тези водни оръдия не са опасни. Тогава водещият го предизвика да бъде сниман, докато понася струята на водно оръдие. След известно колебание и с думите, че "нищо не е направил, че да заслужи това", 49-годишният кмет в крайна сметка се съгласи.

Борис Джонсън и вътрешната министърка Тереза Мей са фаворити да заменят премиера Дейвид Камерън начело на Консервативната партия в случай на поражение на изборите през 2015 г.

Решението на лондонския кмет бе прието като предизвикателство към съперничката му, отбелязва АФП.

"Не, не, не. Просто се опитваме да спестим пари", каза Джонсън, когато от Ел Би Си му бе зададен този въпрос.

Тереза Мей отказа да коментира намерението на Борис Джонсън да изпита водните оръдия върху себе си.