Клинт Ийстуд бе най-голямата атракция на конгреса на републиканците в Тампа
Клинт Ийстуд бе най-голямата атракция на конгреса на републиканците в Тампа / снимка: Reuters

През изминалия ден от конгреса на Републиканската партия в САЩ бе замислен като "деня на Ромни", в който той прие номинацията за участие в президентските избори на 6 ноември, но истинската звезда бе холивудската знаменитост Клинт Ийстуд, съобщава Ройтерс.

"Мръсният Хари", чието участие в конгреса бе държано до последния момент в тайна, почти измъкна шоуто изпод носа на главния герой Ромни с разиграването на въображаем диалог със сегашния президент Барак Обама, за когото бе отредил празен стол. 82-годишният актьор, който се появи на сцената под звуците на музиката от уестърна "Добрият, лошият и злият", разкритикува политиката на Обама и го обвини, че не е изпълнил многобройните си предизборни обещания и не е успял да реши проблемите пред страната.

Периодично той спираше тирадата си, за да сгълчи празния стол и да каже на отсъстващия Обама "да млъкне". Под одобрителните възгласи на присъстващите актьорът подчерта, че "когато някой не си върши работата, трябва да си ходи".

"Скечът" му обаче не бе посрещнат еднозначно от всички, посочва Ройтерс. Легендарният чикагски кинокритик Роджър Ебърт например написа в Туитър: "Не беше нужно да прави това."

Бившият съветник на Мит Ромни Майк Мърфи изрази мнението си също в Туитър с думите: "За протокола: актьорите се нуждаят от писмени реплики." Той очевидно имаше предвид, че изявата на Клинт Ийстуд не мина съвсем гладко, предава БТА. Той прескачаше от тема на тема - за икономиката, войната в Афганистан и центъра за задържане в Гуантанамо. В един момент сгафи, като каза, че "никога не е било добра идея адвокат да става президент", явно без да знае, че самият Ромни има докторат по право.

Фразата "невидимият Обама" зарази интернет и Туитър се изпълни със снимки на хора до празни столове, съобщава Ройтерс. В акаунта на Обама също се появи снимка на президента, седнал на стол, с надпис: "Този стол вече е зает."

Всъщност Ийстуд с известна неохота се съгласи да се включи в тазгодишната президентска кампания, като участва в реклама на компанията "Крайслер" под заглавие "Полувреме в Америка", излъчена през паузата на финалния мач от националното първенство по американски футбол, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че мнозина в САЩ са очаквали актьорът да подкрепи Барак Обама, защото "Крайслер" получи щедра финансова помощ от федералното правителство, за да преодолее кризата. Тогава холивудската звезда заяви директно, че не подкрепя никого от кандидатите и каза пред "Фокс", че "със сигурност не е политически свързан с Обама".

През четирите дни на форума, който вече официално приключи говориха над сто души, включително конгресмени, сенатори и щатски губернатори. Всички се опитваха да убедят американците, че Ромни, а не съперникът му демократ Обама има необходимите качества и убеждения, за да управлява страната, обобщава агенцията.

Репортажи в пряк ефир излъчиха всички основни телевизии в САЩ. Конгресът бе отразяван от 15 000 журналисти от цял свят. Връхлетелият южните щати ураган "Айзък" наложи да бъдат отменени работните срещи през първия ден и графикът през останалите три бе твърде натоварен.

Независимо от опасенията на властите из улиците на Тампа на практика нямаше протестиращи. Само на някои места се появяваха малки групи демонстранти с плакати от рода на "Ромни, върви си вкъщи!" или "Милионерът Ромни никога няма да разбере обикновените хора". По данни на полицията обаче е било планирано в града да демонстрират няколко хиляди души, сред които активисти на общественото движение "Окупирай Уолстрийт", насочено срещу корпорациите, и анархисти. Около залата на конгреса бе формирана специална "зона за сигурност"; за осигуряване на ред по време на форума бяха изразходвани към 50 милиона долара, посочва агенцията.

Показател за успеха или провала на конгреса ще бъдат според нея резултатите от допитванията, насрочени в близките дни. Според досегашните анкети Ромни и Обама вървят засега почти наравно в предизборната надпревара. Експерти смятат, че трите рунда от телевизионните дебати между двамата, насрочени за октомври, може да изиграят решаваща роля за резултата от ноемврийските избори.

Очаква се Демократическата партия официално да одобри Обама за свой кандидат на конгрес, който ще се състои идната седмица в град Шарлот, щата Северна Каролина.