Клара Добрев
Клара Добрев / / iStock/Getty Images
Клара Добрев, претендентката  от български произход за премиерския пост в Унгария, която спечели първия тур на първичните избори на обединената унгарска опозиция, заяви , че парламентарният вот догодина ще бъде вот за "Орбан или Европа", а залогът ще бъде достъпът на Унгария до европейските фондове, предаде Ройтерс.

На изборите догодина премиерът националист Виктор Орбан, който дойде на власт през 2010 г., за първи път ще се изправи пред фронт от обединени опозиционни партии, включващ социалистите, либералите и бившите крайнодесни, а сега десноцентристи от Йоббик. Допитванията показват, че партията на Орбан и опозицията са с почти изравнени позиции.

Българка е основен опонент на Орбан за властта в Унгария

49-годишната Клара Добрев, която е юрист и икономист, е също и заместник-председател на Европейския парламент. Ако тя победи и на втория тур на първичните избори на опозицията, който ще се проведе между 10 и 16 октомври, тя има шанс да стане първата жена, изправила се срещу Орбан в битката за премиерския пост. А ако успее да го победи, Клара Добрев ще е и първата жена премиер на Унгария.

Пред репортери в Брюксел Добрев заяви, че сблъсъкът на Орбан с Брюксел е стигнал отвъд "етапа, при който няма връщане назад" и ако Орбан не промени фундаментално политиката си, Унгария ще изгуби европейски средства.

Орбан: Папата ме вдъхнови да отстоявам традиционните семейни ценности


"Изборите следващия април ще бъдат избори за Орбан или за Европа. Ако искате да останете в Европа, трябва да гласувате за обединената опозиция", казва Добрев, която в обединения опозиционен фронт е кандидат за премиер на лявата партия Демократична коалиция.

Орбан, който подчертава, че е в интерес на Унгария да остане член на един по-силен ЕС, на няколко пъти влезе в сблъсък с Брюксел заради политиката, водена от правителството му, в това число по въпроса за свободата на медиите и миграцията. Той се противопоставя и на преотстъпването на повече права на Брюксел.

Достъпът до милиарди евро от фонда за възстановяване на ЕС е от жизненоважно значение за унгарската икономика, но трансферите за Унгария и Полша от фонда бяха отложени заради опасения, свързани със спазването на принципа на върховенството на закона.
БТА