/ БГНЕС
Унгарският премиер националист Виктор Орбан заяви, че срещата му с папа Франциск преди няколко дни го е насърчила да продължава да брани традиционното семейство, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че двамата обаче са избегнали да говорят за различията си по въпроса за миграцията.

Унгария ограничи продажбата на детски книги, в които се описват хомосексуални отношения

Орбан, който е на власт от 2010 г., се самоопределя като спасител на унгарската култура от мюсюлманската миграция в Европа и защитник на християнските ценности от либерализма на Запада. Това му спечели популярност в Унгария, но и остри критики от страна на правозащитни организации и активисти на ЛГБТ общността, отбелязва още Ройтерс.

"Срещата ми даде голям стимул", каза Орбан за разговора си с папата при необичайно краткото му, продължило едва 7 часа посещение в Унгария. "Светият отец даде да се разбере, че борбата, която водим в защита на семейството, е най-важната битка за бъдещето на Европа", подчерта унгарският премиер пред общественото радио.

Миналата година Унгария промени дефиницията за семейство в конституцията, за да забрани на практика осиновяването на деца от еднополови двойки - поредна победа за консерваторите, която обаче бе осъдена от правозащитниците.

ЕП: Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признати в целия ЕС

Орбан заяви, че по време на 40-минутната им среща папата е казал, че традиционното семейство е въпрос, който не подлежи да дискусии или спорове.
"Той се изрази по-категорично, отколкото аз съм заявявал това някога: Семейството се състои от баща, майка и деца. Точка", заяви Орбан и допълни: "Нещо повече, той каза: Продължавай, бори се за това. Така и ще правим, ще се борим."