/ Gulliver/Getty Images
Премиерът на Унгария Виктор Орбан издаде указ, ограничаващ продажбата на детски книги, в които се описват или става дума за отношения между хора от един и същи пол, предаде ДПА.

Указът, публикуван в унгарския Държавен вестник, урежда прилагането на спорен закон, забраняващ реклами, в които хора от общността ЛГБТ (на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) биват представяни като нормални членове на обществото.

Унгария не иска парите на ЕС ако трябва да се примири с хомосексулността сред младите

Този закон бе приет през юни от парламента, където мнозинство има дясната партия Фидес на Орбан.

Законът беше разкритикуван като явна цензура, а Европейската комисия го окачестви като дискриминационен и предприе правни действия срещу Унгария.

Новият декрет постановява, че книгите, които описват отклонения от биологичната полова идентичност, преосмисляне на пола и самоцелна сексуалност или обрисуват или популяризират хомосексуалността, не трябва да се излагат на витрините или на видно място в книжарниците.

Обвинен в хомофобия, унгарският премиер се обяви за борец за гей права

Такива книги не бива също да се продават на места, които се намират на по-малко от 200 метра от училища и църкви. Освен това те трябва да се предлагат опаковани, така че да не се виждат кориците.
БТА