Унгария гей парад
Унгария гей парад / БТА
Унгария не иска да приеме пари от специалния фонд на ЕС, който ще помогне на страните да се възстановят от пандемията, ако тези средства са обвързани с условие Будапеща да отмени закона си, ограничаващ разпространението на информация за хомосексуалността.

Това заяви премиерът Виктор Орбан, предаде ДПА. Това унгарско решение се съдържа в постановление, публикувано в държавния вестник късно в петък.

Брюксел иска да накаже Полша и Унгария заради нарушения на ЛГБТ правата

Страната неотдавна прие закон, който ограничава достъпа на подрастващите до материали, които обрисуват сексуални нрави, различни от хетеросексуалността и в които се говори за полова идентичност, различна от тази по рождение.

В отговор еврокомисията предприе юридически стъпки срещу Унгария заради закона и обвини унгарското правителство, че нарушава правата на ЛГБТ общността. ЕК освен това е в процес на одобрение на националните планове за това как да бъдат използвани европейските средства за възстановяване от пандемията.

В същото време хиляди демонстрираха по улиците на Будапеща в подкрепа на ЛГБТ общността.

Унгария гей парад
БТА

Според Унгария ЕК бави одобрението на техния план, заради "отхвърлянето й по политически причини на национален закон за защита на децата". По план страната трябва да получи около 7,2 милиарда евро европейски средства за възстановяване от пандемията.

Унгария гей парад
БТА


Обвинен в хомофобия, унгарският премиер се обяви за борец за гей права

На този фон хиляди унгарци се включиха в ежегодния гей парад в Будапеща, за да изразят подкрепа за ЛГБТ общността и да протестират срещу влезлия неотдавна в сила закон, който ограничава преподаването на теми, свързани с хомосексуалността в училищата.

Те споделиха, че вече е 21-и век и хората трябва да могат да живеят свободно.
 
БТА