/ Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан защити националния закон за забрана на разпространяването в училищата на материали за популяризиране на хомосексуалността или промяната на пола и се обяви за борец за правата на ЛГБТ общността, предадоха световните агенции.

"Аз съм борец за техните права. По време на комунистическия режим хомосексуалността се наказваше и аз се борих за техните свободи и права. Така че аз защитавам правата на хомосексуалистите, но този закон не е свързан с това", каза Орбан пред репортери при пристигането си за срещата на лидерите на ЕС. Очаква се те да повдигнат въпроса за унгарския закон, който беше критикуван от много европейски столици.

Унгария забранява "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни

"Не става дума за хомосексуалистите. Законът е за това как родителите ще решат да образоват сексуално децата, това е изключително право на родителите. Това е смисълът на закона", каза Орбан и добави, че няма планове да го отмени.

Люксембург и Белгия обаче виждат нещата около закона различно. Човек, който вярва, че хората стават хомосексуални като прочетат книга, просто не разбира живота, каза премиерът на Великото херцогство Ксавие Бетел.

"Нека сме съвсем ясни: унгарският закон е назадничав закон, каза белгийският министър-председател Александер де Кро. Европа е клуб с правила, подчерта той.
С този закон Унгария "вече няма какво да прави в ЕС", заяви нидерландският премиер Марк Рюте, цитиран от Франс прес.
БТА