/ Gulliver/Getty Images
Китай заяви, че ще проведе съвместни военни учения с Русия този месец, тъй като съюзниците задълбочават връзките си.

Военноморските и военновъздушните сили ще вземат участие в ученията „Северно съединение 2024“ в небето и около Японско море и Охотско море, край бреговете на Русия, съобщи китайското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

„Целта на тези учения е да се задълбочи нивото на стратегическо сътрудничество между китайските и руските военни и да се повиши способността им съвместно да се справят със заплахите за сигурността“, заяви министерството.

Двете страни ще изпратят военни флотове в „съответните морски райони на Тихия океан“ за съвместно морско патрулиране, а Китай ще участва и в стратегическото учение на Русия „Океан-2024“, добави то.

Министерството не посочи конкретна дата, на която ще се проведат ученията.
През юли двете страни проведоха съвместни учения във водите и въздушното пространство около Джандзян, град в южната китайска провинция Гуандун.

Тези учения се проведоха същата седмица, когато лидерите на НАТО предупредиха, че Китай е „станал решаващ фактор“ за нахлуването на Русия в Украйна, което накара Пекин да предупреди ръководения от САЩ военен блок да не „провокира конфронтация“.

През последните години Русия и Китай засилиха военното и икономическото си сътрудничество, като и двете страни се обявиха против „хегемонията на Запада“, особено срещу това, което смятат за господство на САЩ в световните дела.

Те декларираха партньорство „без граници“ малко преди Москва да започне офанзивата си в Украйна през 2022 г.

Миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че икономическите и търговските връзки на Русия с Китай „дават резултати“, докато се срещаше с китайския премиер Ли Цян в Москва.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС