Китай ще наказва за злоупотреби с помощите след земетресението
Китай ще наказва за злоупотреби с помощите след земетресението / снимка: БГНЕС

Китай заплаши държавната администрация със строги наказания за всяка злоупотреба с помощите за жертвите на земетресението от 12 май, предаде АП.

На уебсайта на Държавния съвет е поместено съобщение, че китайските служби за борба с корупцията ще се отнесат строго със служителите, които забавят или не използват по предназначение средствата за подпомагане на пострадалите от природното бедствие. Представители на властта заявиха пред репортери, че ще уведомяват обществеността откъде идват и къде отиват помощите.

По последни данни на правителството при труса са загинали 41 353 души, 32 666 се водят за изчезнали, а 274 683 са ранени. Близо пет милиона са останали без покрив.

Прогнозите за големи валежи през следващите три дни и опасността от наводнения, свлачища и вторични трусове затрудняват усилията за подслоняване на около 10 милиона души, чиито домове са разрушени или неизползваеми, предаде ДПА.

Има опасност дъждовете и евентуалните вторични трусове да причинят преливане на 21 езера в провинция Съчуан, предупреди китайският официоз "Чжунго жибао". Правителството взема мерки да ограничи опасността от наводнения край езерата.