Киев пое отговорност за смъртоносния удар по руските сили в Източна Украйна, след като Москва заяви, че е загубила 63 военнослужещи в град Макеевка, съобщава АФП.

Над 60 руски военни са убити при ракетния удар по Макеевка в новогодишната нощ

"На 31 декември в град Макеевка в източната Донецка област бяха унищожени и повредени до 10 единици вражеска военна техника от различен тип", се казва в изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

В него се казва още, че все още се установяват човешките "загуби". Припомняме, че по-рано руското Министерство на отбраната съобщи, че украинските въоръжени сили са нанесли удар с ракети HIMARS по пункт за временно разполагане на подразделение на руските въоръжени сили в близост до град Макеевка (ДНР).

При удара са загинали 63 военнослужещи, съобщи министерството, цитирано от ТАСС. По-рано медиите съобщиха, че в обстрелваната част е имало мобилизирани цивилни. "В резултат на удара с 4 ракети с високоексплозивни бойни глави в пункта за временно разполагане бяха убити 63 руски военнослужещи.

Руски ракетни удари срещу Украйна и в новогодишната нощ

На семействата и приятелите на загиналите военнослужещи ще бъде оказана цялата необходима помощ и подкрепа", заяви Министерството на отбраната в брифинг, публикуван в канала му в Telegram.

От правоохранителните органи на ДНР съобщиха за ТАСС, че HIMARS може да са изстреляни след активното използване на мобилни телефони от страна на пристигащите военнослужещи.

"Врагът е използвал разузнавателен комплекс ECHELON, за да идентифицира клетъчната активност и местоположението на абонатите", заяви източникът на агенцията. Руското Министерство на отбраната подчерта, че две ракети HIMARS са били свалени от руски средства за противовъздушна отбрана. 
БГНЕС